prothese consult
Het Prothese/orthese consult
In oktober 1997 zijn we in onze nieuwe praktijk met de kennis en ervaring de ideeën gaan uitwerken om in navolging van de Sport Medisch Adviescentra waar men werkt met sportconsultant (adviseur) mede te gaan werken als prothese/orthese consultant. Voor een opleiding hebben we een onderwijsprogramma ontwikkeld om fysiotherapeuten op te leiden in deze specialisatie. Onderwerpen als;
- Wat is het meest adequate hulpmiddel.
- Welk type prothese/orthese is voor een persoon het meest geschikt? Men heeft ervaring met een bepaald type kniegewricht, maar zou een ander type misschien beter functioneren.
- Hoe ga je dan met de zorgverzekeraar om en met name de adviseurs?
- Hoe kun je om gaan met alledaagse situaties zoals aankleden, fietsen en sporten?
- Wat doe je nu met problemen zoals huidirritaties, fantoomgevoel of -pijn.
- Hoe ga je om met het proces van aanvaarding, hoe vertel ik het mijn vrienden. Kun je het verwerken.
Voor prothese gebruikers hebben we een speciaal cursusprogramma ontwikkeld. Cursus
Bij technische ontwikkelingen is het vaak niet de vraag wat laat je doen bij de teleurgestelde cliënt. Het beeld van de oude situatie. Voorbeeld: de verzekeraar/ revalidatie arts draagt dezelfde leverancier op om nogmaals iets uit te proberen bij deze cliënt. Men blijft dan veel in hetzelfde kringetje ronddraaien. Veel interessanter wordt de vraag, bij wie kan deze cliënt met welke voorziening doelmatiger geholpen worden. Een heldere, onafhankelijke kijk op de situatie is dan nodig. Het komt nogal eens voor dat prothesen doelloos in de kast staan. Sommige gebruikers hebben ook het beeld, dat wanneer de onderdelen maar verder ontwikkeld zijn (soms duurder), zij ook beter zullen functioneren. Het is ook een onjuiste gedachte om juist voor jonge mensen wel een duurdere voorziening te verschaffen en een oudere niet. Als het hulpmiddel goed gebruikt kan worden is zeker een ouder persoon zeer gebaat bij een misschien wat duurdere uitvoering, omdat de zelfstandigheid ermee wordt gewaarborgd, immers het doel heiligt de middelen.
Op sociaal emotioneel vlak is het vaak belangrijk om mensen te laten zien dat een prothese/orthese ondergeschikt is aan het doel wat men wil bereiken. Vaak zie ik (vooral jonge) mensen, die hun maatschappelijke functie niet naar behoren uitvoeren, omdat het hulpmiddel hen in de steek laat, huidproblemen geeft of de gebruiker niet beschikt over een doelmatig gebruik van de prothese.
Mensen kunnen zelfstandig kosteloos advies of een second opinion aanvragen. Leden van de LVvG krijgen het eerste consult kosteloos. Daarnaast worden in de praktijk loopschool en functietrainingen gegeven en houden we themadagen in klein verband. In kleine groepen (4-5 personen), krijgen leeftijdsgenoten een dagprogramma aangeboden. Informatie: Stuur een mail naar Hans van Mourik
Meer op http://www.pro-orthesen.nl/ en http://www.prothese-unlimited.nl/