Praktijk voor fysiotherapie en kaakfysiotherapie

37 jaar een begrip in Gorinchem en Omstreken

kaakfysiotherapie

Kaakproblemen?

Er is wat aan te doen!

Heeft u kaakproblemen?

Het kauwstelsel bestaat grofweg uit de kauwspieren, kaakgewricht en gebit. De meest voorkomende klachten bij kaakproblemen zijn: pijn of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht (vóór het oor), knappende of krakende kaakgewrichten, overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen, en abnormale slijtage van het gebit. Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel. Herkent u een of meerdere van deze symptomen, dan is de kans groot dat u last heeft van kaakproblemen.
De medische term voor kaakproblemen is temporo-mandibulaire dysfunctie, kortweg TMD genoemd. TMD is de verzamelnaam voor problemen van het kauwstelsel. Ruim 21% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van TMD, slechts 2 tot 3% zoekt hulp.

Waardoor ontstaan kaakproblemen?

Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, kauwgom kauwen, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte. Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren. Denkt u maar aan gezegdes als ‘je verbijten’ en ‘kiezen op elkaar en doorgaan’.
Uw kaakproblemen kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn (waardoor er geluiden ontstaan) of die het gewricht doet blokkeren. Dit kan leiden tot een beperkte mondopening. Verder kunnen kaakproblemen het gevolg zijn van gebitsproblemen. De tanden en kiezen kunnen slijten door tandenknarsen, maar er kan ook gewoon sprake zijn van kiespijn.

Wat kunt u eraan doen?


Kaakproblemen zijn doorgaans goed op te lossen. Het eerste wat u zelf kunt doen, is informatie inwinnen bij een deskundige. Een geregistreerde kaakfysiotherapeut (officiële naam is orofaciaal-fysiotherapeut) is specialist op het gebied van TMD en problemen die daarmee te maken hebben. Deze fysiotherapeut heeft een aanvullende opleiding gevolgd en is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Tandheelkunde (NVFT). De orofaciaal-fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die u kan adviseren.


Wat kan de kaakfysiotherapeut voor u doen?


De kaakfysiotherapeut analyseert aan de hand van vragenlijsten en een kort onderzoek uw klachten. Vervolgens bespreekt de kaakfysiotherapeut de beste aanpak van uw probleem. Als er sprake is van kaakproblemen, dan kan de kaakfysiotherapeut u zelf begeleiden, bijvoorbeeld in het geval van tandenknarsen of kaakpijn. Is er sprake van een ander probleem, dan zal de kaakfysiotherapeut u direct doorverwijzen naar een deskundige met wie hij of zij samenwerkt.

Verwijzing en vergoeding

Vanaf januari 2006 zijn fysiotherapeuten bij wet direct toegankelijk. Dat betekent dat u zonder verwijzing van een arts of tandarts een afspraak kunt maken met de kaakfysiotherapeut. De kosten voor een consult en diverse behandelingen zijn op te vragen bij uw kaakfysiotherapeut. Bij uw zorgverzekeraar kunt u informeren of deze vorm van fysiotherapie in uw geval vergoed wordt.

Waar vindt u de kaakfysiotherapeut?

In onze praktijk komen mensen in en uit de omgeving van Gorinchem, Alblasserwaard, Vijf Herenlanden en Land van Heusden en Altena. In totaal zijn er 140 geregistreerde kaakfysiotherapeuten in Nederland. De NVOF is de erkende specialistenvereniging voor Orofaciale Fysiotherapeuten. De vereniging maakt onderdeel uit van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) Raadpleeg voor een kaakfysiotherapeut bij u in de buurt de website van de NVOF: www.nvof.nl. of vraag uw tandarts naar de naam van een kaakfysiotherapeut.

Meer informatie !

Kijk ook op onze speciale site voor orofaciale fysiotherapie