Praktijk voor fysiotherapie en kaakfysiotherapie

35 jaar een begrip in Gorinchem en Omstreken

nieuws

Fysiotherapeut Van Mourik furieus op VGZ

Hans kaakfysioEr is onenigheid met de zorgverzekeraars. Veel fysiotherapeuten stoppen ermee. Sommige collega’s vinden dat misschien beter vakken kunnen gaan vullen of een krantenwijk kunnen nemen. Hans van Mourik (64), orofaciaal fysiotherapeut (ook wel kaakfysio) begrijpt zijn collega’s erg goed, maar wil nog niet stoppen. Zelf zit hij 36 jaar in het vak. In de afgelopen jaren vanaf 2006 is het tarief nagenoeg niet gestegen.

Zorg voor de patiënt staat bij Van Mourik voorop als specialist in het hoofd- halsgebied. “Het zijn veelal kaakklachten, spierpijn in de kauwspieren of een combinatie met het kaakgewicht. Ook zie ik steeds meer mensen met tinnitusklachten” aldus Van Mourik. 


De hoogte van het bedrag wat de fysiotherapeut krijgt voor een behandeling was nooit maatgevend voor hem. “Het loopt al jaren enorm uit de pas. Er zijn zorgverzekeraars die niet hoger bieden dan €29,50. Daartegenover staat een enorme inspanningsverplichting van nascholing en andere taken.
Een vergelijkbaar functieonderzoek door de tandarts van het kauwstelsel (code G21) heeft een tarief van €111,10”. Dan is het ook nog eens minder uitgebreid dan Van Mourik zelf uitvoert. De vreemde tarieven in het zorgland vallen dus niet te rijmen.

Ik kon amper ruiken aan het contract. 

Deze periode staat in het teken van contracten tekenen. Veel collega’s zijn terughoudend met het tekenen. Van Mourik heeft een contract al getekend van zorgverzekeraar DSW. Mooi contract zonder al te hoge eisen, een redelijk tarief van €35,33 en lopend tot 2025, zijn pensioenleeftijd. “Dat tarief is eigenlijk nog iets te laag, want de normatieve kostprijs is ruim veertig euro”, zegt hij. Bij het doorlopen van de contracten kwam hij tot verbazing erachter dat het contract van VGZ dit weekend al was ingetrokken. “Ik had niet eens de mogelijkheid om überhaupt aan het VGZ-contract te ruiken en toen was het al verdwenen. Ik heb nog getracht met de inkoopafdeling in contact te komen met motivatie waarom ik 2 dagen te laat was. Dat is niet gelukt”, geeft Van Mourik aan.  

De zorgverzekeraar VGZ blijft halsstarrig weigeren om met de fysiotherapeut in gesprek te gaan. In 2019 heeft hij zelf het contract van CZ en Zilveren Kruis geweigerd, omdat de voorwaarden en betaling veel te laag van niveau was en er ook niet over te praten viel met deze twee zorgverzekeraars. Patiënten van 80 km afstand komen de fysiotherapeut bezoeken. Er zijn niet zoveel collega’s in dat specifieke kaakgebied. Verzekerden krijgen soms een deel van de kosten terug als ze een aanvullende verzekering hebben.

Wat de gevolgen voor de vaste VGZ verzekerden van zijn praktijk zijn is nog niet duidelijk voor het komend jaar. Deze mensen hebben altijd de mogelijkheid om over te stappen van VGZ naar een verzekeraar waar Van Mourik wel een contract mee heeft. In december wanneer zijn praktijk 35 jaar bestaat, worden alle patiënten geïnformeerd als VGZ halsstarrig hierin blijft. “Dan valt de VGZ slogan ‘Voorop in gezondheid en zorg.
Voor iedereen.’ ook een beetje in het water”, sluit Hans van Mourik af.   

Update 28-11-22. Inmiddels is een nieuw contract aangeboden.  

ContractVGZ